Waarom 'oude' rassen? 

De veredeling van rassen en gewassen is altijd gericht geweest op het verhogen van de opbrengst. Maar dat is ten koste gegaan van de smaak. Voor Engelse whisky en bierproducenten is dat de reden geweest om weer oude brouwgerstrassen te gaan gebruiken. Simpel, omdat die (bewezen) smaakvoller zijn. En dat proefden ze terug in hun producten. Het ras bepaald dus in belangrijke mate de smaak. 

Terroir: dé basis voor smaak!   

Terroir is een term uit de wijnbouw. De meest gangbare betekenis is dat men in de wijn de "bodem" kan proeven (Fr. terre = grond, bodem). Sommige wijnen geven zeer uitgesproken deze smaak weer. Meerdere kenners zijn ervan overtuigd dat het terroir de eerste eigenschap van goede wijn is. Het terroir is op iedere bodem en op iedere plek weer anders. Het kan van boerderij tot boerderij verschillen, maar ook van het ene perceel tot een andere perceel, en zelfs binnen hetzelfde perceel. Maar het kan ook van oogst tot oogst verschillen. Het effect van terroir op de smaak kan van gewas tot gewas verschillen, maar ook van ras tot ras.

Telen op Smaak!

De graanrassen telen we op Smaakboerderij Nieuw Udengast in Bellingwolde (Groningen). De grond bestaat uit zeeklei, en is heel geschikt om graan op te telen. Op de boerderij worden naast graan ook andere gewassen, zoals mosterd, duivenbonen, kolen, venkel en pompoenen verbouwd. De gewassen worden in stroken geteeld, wat beter is voor de bodem en de biodiversiteit, en uiteindelijk ook voor de smaak!